Lof zij Allah wiens waarde niet beschreven kan worden
Lof zij Allah wiens waarde niet beschreven kan worden door sprekers, wiens gunsten niet geteld kunnen worden door calculatoren en wiens claim (op gehoorzaamheid) niet bevredigd kan worden door hen die dat proberen, wiens grootsheid door het hoogtepunt van intellectuele moed niet gewaardeerd kan worden en wiens diepten van begrip niet kunnen worden bereikt; Hij, van wie geen limiet is gesteld aan Zijn beschrijving, geen lof bestaat, geen tijd is bepaald en geen duur is vastgesteld. Hij bracht de schepping voort door Zijn Almacht, verspreidde de winden door Zijn Barmhartigheid en maakte de beverige aarde vast met rotsen.
Het voornaamste in religie is het erkennen van Hem, de perfectie van Zijn erkenning is Hem getuigen, de perfectie van Hem getuigen is geloven in Zijn Eenheid, de perfectie van geloven in Zijn Eenheid is Hem als Zuiver beschouwen, en de perfectie van Zijn Zuiverheid is Hem geen attributen toekennen, omdat elk attribuut een bewijs is dat het verschillend is van datgene waaraan het wordt toegeschreven, en alles waaraan iets wordt toegeschreven, verschilt van het attribuut.
Dus wie attributen aan Allah toeschrijft, erkent Zijn gelijke, en wie Zijn gelijke erkent, beschouwt Hem als twee; en wie Hem als twee beschouwt, erkent delen voor Hem; en wie delen voor Hem erkent, heeft Hem verward; en wie Hem heeft verward, heeft naar Hem gewezen; en wie naar Hem heeft gewezen, heeft beperkingen voor Hem toegegeven; en wie beperkingen voor Hem heeft toegegeven, heeft Hem in getallen geplaatst. Wie zei: 'In wat is Hij?', hield Hem voor besloten; en wie zei: 'Op wat is Hij?', hield Hem niet op iets anders te zijn.
Hij is een Wezen, maar niet door het fenomeen van ontstaan. Hij bestaat, maar niet vanuit het niet-bestaan. Hij is met alles verbonden, maar niet in fysieke nabijheid. Hij is verschillend van alles, maar niet in fysieke scheiding. Hij handelt, maar zonder de bijbetekenis van bewegingen en instrumenten. Hij ziet zelfs wanneer er niemand is om naar te kijken binnen Zijn schepping. Hij is slechts Eén, zodanig dat er niemand is met wie Hij gezelschap kan houden of naar wie Hij kan verlangen in Zijn afwezigheid.
De Schepping van het Universum
Hij initieerde de schepping in zijn meest oorspronkelijke vorm en begon het oorspronkelijk, zonder reflectie, zonder gebruik te maken van enig experiment, zonder enige beweging te innoveren, en zonder enige aspiratie van de geest te ervaren. Hij verdeelde alle dingen hun tijden toe, bracht hun variaties samen, gaf ze hun eigenschappen en bepaalde hun kenmerken, wetende van tevoren over hen voordat Hij hen schiep, volledig besef hebbend van hun grenzen en beperkingen, en hun neigingen en complexiteiten waarderend.
Toen de Almachtige de openingen van de atmosfeer creëerde, de uitgestrektheid van de hemel en de lagen van de winden, liet Hij water erin stromen waarvan de golven stormachtig waren en waarvan de opkomende deining elkaar oversprong. Hij droeg het op aan razende wind en brekende tyfoons, beval hun het terug te geven (als regen), gaf de wind controle over de kracht van de regen, en maakte het bekend met zijn beperkingen. De wind waaide eronder terwijl het water woest over het oppervlak stroomde.
Vervolgens schiep de Almachtige de vooruitgaande wind en maakte zijn beweging onvruchtbaar, handhaafde zijn positie, versterkte zijn beweging en verspreidde hem wijd en zijd. Vervolgens beval Hij de wind om diepe wateren op te tillen en de golven van de oceanen te intensiveren. Zo roerde de wind het als het karnen van wrongel en stuwde het krachtig de hemel in, waarbij de voorkant naar achteren werd geworpen en het stilstaande naar het stromende werd geduwd, totdat het niveau werd verhoogd en het oppervlak vol schuim zat. Toen verhief de Almachtige het schuim naar de open wind en het uitgestrekte uitspansel, en maakte daaruit de zeven hemelen, waarbij Hij de onderste hemel als een stilstaande golf en de bovenste hemel als een beschermend plafond maakte, een hoog bouwwerk zonder paal om het te ondersteunen of nagel om het bijeen te houden.
Daarna versierde Hij ze met sterren en het licht van meteoren, en hing Hij de stralende zon en de schitterende maan erin op onder de draaiende hemel, bewegende plafond en roterende uitspansel.
Daarna versierde Hij ze met sterren en het licht van meteoren, en hing Hij de stralende zon en de schitterende maan erin op onder de draaiende hemel, bewegende plafond en roterende uitspansel.
De Schepping van de Engelen
Dan schiep Hij de openingen tussen de hoge hemelen en vulde ze met alle klassen van Zijn engelen. Sommigen van hen zijn in aanbidding en knielen niet op. Anderen zijn in knielende positie en staan niet op. Sommigen van hen zijn in formatie en verlaten hun positie niet. Anderen prijzen Allah en raken niet vermoeid. De slaap van het oog of de slip van verstand, of de zwakte van het lichaam of het effect van vergeetachtigheid heeft geen invloed op hen.
Onder hen zijn zij die werken als betrouwbare boodschappers van Zijn boodschap, zij die dienen als sprekende tongen voor Zijn profeten en zij die Zijn bevelen en voorschriften heen en weer dragen. Onder hen zijn de beschermers van Zijn schepselen en de bewakers van de poorten van de tuinen van het Paradijs.
Onder hen zijn ook degenen van wie de voeten op aarde staan, maar hun nekken steken uit naar de hemel, hun ledematen steken aan alle kanten uit, hun schouders zijn in overeenstemming met de zuilen van de Goddelijke Troon, hun ogen zijn neergeslagen voor het, ze hebben hun vleugels eronder uitgespreid en ze hebben tussen zichzelf en al het andere gordijnen van eer en schermen van macht opgezet.
Ze denken niet aan hun Schepper in termen van beeld, schrijven Hem geen eigenschappen toe van het geschapene, beperken Hem niet tot woningen en wijzen niet naar Hem met illustraties.
Beschrijving van de Schepping van Adam
Allah verzamelde uit hard, zacht, zoet en zuur land, klei die Hij in water liet druppelen tot het zuiver werd, en Hij kneedde het met vocht tot het kleverig werd. Hiervan schiep Hij een beeld met rondingen, gewrichten, ledematen en segmenten. Hij verhardde het totdat het opdroogde gedurende een vastgestelde tijd en een bekende duur. Vervolgens blies Hij erin met Zijn Geest, waardoor het de vorm aannam van een mens met een verstand dat hem regeert, intelligentie waarmee hij zich bedient, ledematen die hem dienen, organen die zijn positie veranderen, wijsheid die onderscheid maakt tussen waarheid en onwaarheid, smaken en geuren, kleuren en soorten. Hij is een mengsel van klei van verschillende kleuren, samenhangende materialen, uiteenlopende tegenstellingen en verschillende eigenschappen zoals warmte, kou, zachtheid en hardheid, verdriet en vreugde.
Vervolgens vroeg Allah de engelen om Zijn belofte met hen na te komen en de verplichting van Zijn voorschrift aan hen te vervullen door Hem te erkennen door zich voor Hem neer te werpen en zich te onderwerpen aan Zijn verheven positie. Dus zei Allah:
"Wees nederig tegenover Adam (bedien Adam) en zij wierpen zich neer, behalve Iblis (Satan)." (Koran, 2:34; 7:11; 17:61; 18:50; 20:116)
Zelfbelang weerhield hem en het kwaad overwon hem. Hij nam trots in zijn eigen schepping met vuur en minachtte de schepping van klei. Daarom gaf Allah hem tijd, zodat hij volledig Zijn toorn verdiende, en om de test van de mens te voltooien en de belofte (die Hij aan Satan had gedaan) te vervullen. Zo zei Hij:
"Waarlijk, aan jou is tijd gegeven tot de bekende Dag." (Koran, 15:38; 38:81)
Daarna plaatste Allah Adam (vrede zij met hem) in een huis waar Hij zijn leven aangenaam maakte en zijn verblijf veilig, en Hij waarschuwde hem voor Iblis en zijn vijandschap. Vervolgens benijdde zijn vijand (Iblis) zijn verblijf in het Paradijs en zijn contacten met de deugdzamen. Zo veranderde hij zijn overtuiging in twijfel en vastberadenheid in zwakte. Hij veranderde daarmee zijn geluk in angst en zijn prestige in schaamte. Toen bood Allah Adam (vrede zij met hem) de kans om berouw te tonen, Hij leerde hem woorden van Zijn Genade, beloofde hem terugkeer naar Zijn Paradijs en zond hem naar de plaats van beproeving en voortplanting van nakomelingen.
Allah koos Zijn profeten
Uit zijn (Adam's) nageslacht koos Allah profeten en nam Hij hun plechtige belofte voor Zijn openbaring en het dragen van Zijn boodschap als hun vertrouwen. In de loop der tijd perverteerden veel mensen Allah's vertrouwen dat Hij aan hen had gegeven, negeerden Zijn positie en namen metgezellen naast Hem. Satan leidde hen af van het kennen van Hem en hield hen af van Zijn aanbidding. Toen zond Allah Zijn Boodschappers en een reeks van Zijn profeten naar hen toe om hen te laten voldoen aan de beloften van Zijn schepping, om hen te herinneren aan Zijn gunsten, om hen te vermanen door te prediken, om de verborgen deugden van wijsheid voor hen te onthullen en om hen de tekenen van Zijn Almacht te tonen, namelijk de hemel die boven hen verheven is, de aarde die onder hen is geplaatst, middelen van levensonderhoud die hen onderhouden, de dood die hen doet sterven, ziekten die hen oud maken en gebeurtenissen die elkaar opvolgen.
Allah liet Zijn schepping nooit zonder een door Hem aangestelde Profeet, een boek dat door Hem was neergezonden, een bindend argument of een voortdurend pleidooi. Deze Boodschappers waren zodanig dat ze zich niet minderwaardig voelden vanwege het geringe aantal van hun volgelingen of het grote aantal van hun vervalsers. Onder hen was er altijd een voorganger die degene die zou volgen zou benoemen, of de volger die door de voorganger was geïntroduceerd.
Het Profetenschap van Muhammad (vrede zij met hem en zijn familie)
Op deze manier gingen de eeuwen voorbij en rolden de tijden voort, vaders stierven terwijl zonen hun plaats innamen, totdat Allah Muhammad (vrede zij met hem en zijn nageslacht) aanstelde als Zijn Profeet, in vervulling van Zijn belofte en voltooiing van Zijn Profetenschap. Zijn belofte was genomen van de Profeten, zijn karaktereigenschappen waren goed bekend en zijn geboorte was eervol. De mensen op aarde waren op dat moment verdeeld in verschillende groepen, hun doelen waren verschillend en hun wegen waren divers. Ze maakten Allah gelijk aan Zijn schepping, verdraaiden Zijn Namen of wendden zich tot iets anders dan Hem. Door middel van Muhammad (vrede zij met hem) leidde Allah hen uit dwaling en met zijn inspanningen bracht Hij hen uit onwetendheid.
Toen koos Allah ervoor om Muhammad, vrede zij met hem en zijn nageslacht, met Hem te ontmoeten, Hij koos hem uit voor Zijn nabijheid, achtte hem te waardig om in deze wereld te blijven en besloot hem weg te nemen van deze plaats van beproeving. Dus trok Hij hem met eer naar Zichzelf toe. Moge Allah Zijn zegeningen op hem en zijn nageslacht schenken.
De Heilige Koran en de Soennah
Maar de Profeet heeft onder jullie achtergelaten wat andere Profeten achterlieten onder hun volkeren, want Profeten laten hen niet onbeheerd achter (in het duister) zonder een duidelijk pad en een blijvend teken, namelijk het Boek van jullie Schepper dat zijn toestemmingen en verboden verduidelijkt, zijn verplichtingen en discreties, zijn intrekkende voorschriften en de ingetrokken voorschriften, zijn toegestane zaken en verplichte zaken, zijn bijzonderheden en algemene zaken, zijn lessen en illustraties, zijn lange en korte, zijn duidelijke en duistere, waarbij de afkortingen worden uitgelegd en de onduidelijkheden worden verhelderd.
Er zijn verzen in het Boek (de Koran) waarvan de kennis verplicht is, en andere waarvan de onwetendheid bij de mensen is toegestaan. Het bevat ook wat volgens het Boek verplicht lijkt, maar de opheffing ervan wordt aangegeven door de handelingen van de Profeet (sunnah) of datgene wat volgens de handelingen van de Profeet verplicht lijkt, maar het Boek staat toe om het niet te volgen.
In dezelfde preek sprak hij over de Hadj.
Er zijn ook verzen die in een bepaalde tijd verplicht zijn, maar daarna niet meer. Ook de verboden verschillen. Sommige zijn ernstig, waarvoor de dreiging van het vuur (Hel) bestaat, en andere zijn minder ernstig waarvoor er perspectieven op vergeving zijn. Er zijn ook zaken waarvan een klein deel aanvaardbaar is (voor Allah), maar die kun nen worden uitgebreid. Allah heeft de bedevaart (Hajj) naar Zijn heilige Huis verplicht gesteld voor jullie, wat het keerpunt is voor de mensen die er naartoe gaan zoals beesten of duiven naar bronwater gaan. Allah, de Verhevene, heeft het tot een teken gemaakt van hun smeekbeden voor Zijn Grootheid en hun erkenning van Zijn Waardigheid. Hij heeft uit Zijn schepping degenen uitgekozen die op Zijn oproep reageerden en Zijn woord bevestigden.
Zij bevonden zich in de positie van Zijn Profeten en leken op Zijn engelen die de Goddelijke Troon omringen en alle voordelen van het verrichten van Zijn aanbidding en het haasten naar Zijn beloofde vergeving veiligstellen. Allah, de Verhevene, heeft het (Zijn heilige Huis) tot een symbool van de islam gemaakt en een object van respect voor degenen die zich ernaar wenden. Hij heeft de bedevaart verplicht gesteld en heeft de verantwoordelijkheid voor de vervulling ervan bij jullie gelegd. Zo heeft Allah, de Verhevene, gezegd:
"En voor Allah is voor de mensheid de bedevaart naar het Huis verplicht, voor wie daartoe in staat is. En wie ongelovig is: voorzeker, Allah is Zichzelf-genoegzaam, vrij van behoeften aan de werelden." (Koran, 3:96)
الحَمْدُ للهِ الَّذَي لاَ يَبْلُغُ مِدْحَتَهُ القَائِلُونَ وَلاِ يُحْصِي نَعْمَاءَهُ العَادُّونَ، ولاَ يُؤَدِّي حَقَّهُ الُمجْتَهِدُونَ، الَّذِي لاَ يُدْركُهُ بُعْدُ الهِمَمِ، وَلاَ يَنَالُهُ غَوْصُ الفِطَنِ، الَّذِي لَيْسَ لِصِفَتِهِ حَدٌّ مَحْدُودٌ، وَلاَ نَعْتٌ مَوْجُودٌ، وَلا وَقْتٌ مَعْدُودٌ، وَلا أَجَلٌ مَمْدُودٌ. فَطَرَ الخَلائِقَ بِقُدْرَتِهَ، وَنَشَرَ الرِّيَاحَ بِرَحْمَتِهِ، وَوَتَّدَ بِالصُّخُورِ مَيَدَانَ أَرْضِهِ
أَوَّلُ الدِّينِ مَعْرِفَتُهُ، وَكَمَالُ مَعْرِفَتِهِ التَّصْديقُ بِهِ، وَكَمَالُ التَّصْدِيقِ بِهِ تَوْحِيدُهُ، وَكَمَالُ تَوْحِيدِهِ الاخْلاصُ لَهُ، وَكَمَالُ الاخْلاصِ لَهُ نَفْيُ الصِّفَاتِ عَنْهُ، لِشَهَادَةِ كُلِّ صِفَة أَنَّها غَيْرُ المَوْصُوفِ، وَشَهَادَةِ كُلِّ مَوْصُوف أَنَّهُ غَيْرُ الصِّفَةِ،
فَمَنْ وَصَفَ اللهَ سُبْحَانَهُ فَقَدْ قَرَنَهُ، وَمَنْ قَرَنَهُ فَقَدْ ثَنَّاهُ،وَمَنْ ثَنَّاهُ فَقَد جَزَّأَهُ، وَمَنْ جَزَّأَهُ فَقَدْ جَهِلَهُ، وَمَنْ جَهِلَهُ فَقَدْ أشَارَ إِلَيْهِ، وَمَنْ أشَارَ إِلَيْهِ فَقَدْ حَدَّهُ، وَمَنْ حَدَّهُ فَقَدْ عَدَّهُ، وَمَنْ قَالَ: «فِيمَ» فَقَدْ ضَمَّنَهُ، وَمَنْ قَالَ: «عَلاَمَ؟» فَقَدْ أَخْلَى مِنُهُ
خلق العالم
أَنْشَأَ الخَلْقَ إنْشَاءً، وَابْتَدَأَهُ ابْتِدَاءً، بِلاَ رَوِيَّة أَجَالَهَا، وَلاَ تَجْرِبَة اسْتَفَادَهَا، وَلاَ حَرَكَة أَحْدَثَهَا، وَلاَ هَمَامَةِ نَفْس اضطَرَبَ فِيهَا. أَحَالَ الاْشياءَ لاِوْقَاتِهَا، وَلاَمَ بَيْنَ مُخْتَلِفَاتِهَا، وَغَرَّزَ غَرائِزَهَا، وَأَلزَمَهَا أشْبَاحَهَا، عَالِماً بِهَا قَبْلَ ابْتِدَائِهَا، مُحِيطاً بِحُدُودِها وَانْتِهَائِهَا، عَارفاً بِقَرَائِنِها وَأَحْنَائِهَا
ثُمَّ أَنْشَأَ ـ سُبْحَانَهُ ـ فَتْقَ الاْجْوَاءِ، وَشَقَّ الاْرْجَاءِ، وَسَكَائِكَ الَهوَاءِ، فأَجازَ فِيهَا مَاءً مُتَلاطِماً تَيَّارُهُ، مُتَراكِماً زَخَّارُهُ، حَمَلَهُ عَلَى مَتْنِ الرِّيحِ الْعَاصِفَةِ، وَالزَّعْزَعِ الْقَاصِفَةِ، فَأَمَرَها بِرَدِّهِ، وَسَلَّطَهَا عَلَى شَدِّهِ، وَقَرنَهَا إِلَى حَدِّهِ، الهَوَاءُ مِنْ تَحْتِها فَتِيقٌ، وَالمَاءُ مِنْ فَوْقِهَا دَفِيقٌ
ثُمَّ أَنْشَأَ سُبْحَانَهُ رِيحاً اعْتَقَمَ مَهَبَّهَا، وَأَدَامَ مُرَبَّهَا، وَأَعْصَفَ مَجْرَاها، وَأَبْعَدَ مَنْشَاهَا، فَأَمَرَها بِتَصْفِيقِ المَاءِ الزَّخَّارِ، وَإِثَارَةِ مَوْجِ البِحَارِ، فَمَخَضَتْهُ مَخْضَ السِّقَاءِ، وَعَصَفَتْ بهِ عَصْفَهَا بِالفَضَاءِ، تَرُدُّ أَوَّلَهُ عَلَى آخِرِهِ، وَسَاجِيَهُ عَلَى مَائِرِهِ، حَتَّى عَبَّ عُبَابُهُ، وَرَمَى بِالزَّبَدِ رُكَامُهُ، فَرَفَعَهُ فِي هَوَاء مُنْفَتِق، وَجَوٍّ مُنْفَهِق، فَسَوَّى مِنْهُ سَبْعَ سَموَات، جَعَلَ سُفْلاَهُنَّ مَوْجاً مَكْفُوفاً، وَعُلْيَاهُنَّ سَقْفاً مَحْفُوظاً، وَسَمْكاً مَرْفُوعاً، بِغَيْر عَمَد يَدْعَمُهَا، وَلا دِسَار يَنْظِمُها
ثُمَّ زَيَّنَهَا بِزينَةِ الكَوَاكِبِ، وَضِياءِ الثَّوَاقِبِ، وَأَجْرَى فِيها سِرَاجاً مُسْتَطِيراً، وَقَمَراً مُنِيراً: في فَلَك دَائِر، وَسَقْف سَائِر، وَرَقِيم مَائِر
خلق الملائكة
ثُمَّ فَتَقَ مَا بَيْنَ السَّمواتِ العُلاَ، فَمَلاَهُنَّ أَطْواراً مِنْ مَلائِكَتِهِ
مِنْهُمْ سُجُودٌ لاَيَرْكَعُونَ، وَرُكُوعٌ لاَ يَنْتَصِبُونَ، وَصَافُّونَ لاَ يَتَزَايَلُونَ، وَمُسَبِّحُونَ لاَ يَسْأَمُونَ، لاَ يَغْشَاهُمْ نَوْمُ العُيُونِ، وَلاَ سَهْوُ العُقُولِ، وَلاَ فَتْرَةُ الاَبْدَانِ، ولاَ غَفْلَةُ النِّسْيَانِ
وَمِنْهُمْ أُمَنَاءُ عَلَى وَحْيِهِ وأَلسِنَةٌ إِلَى رُسُلِهِ، وَمُخْتَلِفُونَ بِقَضَائِهِ وَأَمْرهِ وَمِنْهُمُ الحَفَظَةُ لِعِبَادِهِ، وَالسَّدَنَةُ لاِبْوَابِ جِنَانِهِ
وَمِنْهُمُ الثَّابِتَةُ في الاْرَضِينَ السُّفْلَى أَقْدَامُهُمْ، وَالمَارِقَةُ مِنَ السَّماءِ العُلْيَا أَعْنَاقُهُمْ، والخَارجَةُ مِنَ الاْقْطَارِ أَرْكَانُهُمْ، وَالمُنَاسِبَةُ لِقَوَائِمِ العَرْشِ أَكْتَافُهُمْ، نَاكِسَةٌ دُونَهُ أَبْصارُهُمْ، مُتَلَفِّعُونَ تَحْتَهُ بِأَجْنِحَتِهِمْ، مَضْرُوبَةٌ بَيْنَهُمْ وَبَيْنَ مِنْ دُونَهُمْ حُجُبُ العِزَّةِ، وَأسْتَارُ القُدْرَةِ، لاَ يَتَوَهَّمُونَ رَبَّهُمْ بالتَّصْوِيرِ، وَلاَ يُجْرُونَ عَلَيْهِ صِفَاتِ المَصْنُوعِينَ، وَلاَ يَحُدُّونَهُ بِالاْماكِنِ، وَلاَ يُشِيرُونَ إِلَيْهِ بِالنَّظَائِرِ
منها: في صفة خلق آدم (عليه السلام)
ثُمَّ جَمَعَ سُبْحَانَهُ مِنْ حَزْنِ الاْرْضِ وَسَهْلِهَا، وَعَذْبِهَا وَسَبَخِهَا، تُرْبَةً سَنَّهَا بالمَاءِ حَتَّى خَلَصَتْ، وَلاَطَهَا بِالبَلَّةِ حَتَّى لَزَبَتْ، فَجَبَلَ مِنْها صُورَةً ذَاتَ أَحْنَاء وَوُصُول، وَأَعْضَاء وَفُصُول: أَجْمَدَهَا حَتَّى اسْتَمْسَكَتْ، وَأَصْلَدَهَا حَتَّى صَلْصَلَتْ، لِوَقْت مَعْدُود، وَأجَل مَعْلُوم، ثُمَّ نَفَخَ فِيها مِنْ رُوحِهِ فَمَثُلَتْ إِنْساناً ذَا أَذْهَان يُجيلُهَا، وَفِكَر يَتَصَرَّفُ بِهَا، وَجَوَارِحَ يَخْتَدِمُهَا، وَأَدَوَات يُقَلِّبُهَا، وَمَعْرِفَة يَفْرُقُ بِهَا بَيْنَ الحَقِّ وَالبَاطِلِ، والاَذْوَاقِ والَمشَامِّ، وَالاْلوَانِ وَالاْجْنَاس، مَعْجُوناً بطِينَةِ الاْلوَانِ الُمخْتَلِفَةِ، وَالاَشْبَاهِ المُؤْتَلِفَةِ، وَالاْضْدَادِ المُتَعَادِيَةِ، والاْخْلاطِ المُتَبَايِنَةِ، مِنَ الحَرِّ والبَرْدِ، وَالبَلَّةِ وَالْجُمُودِ، وَالْمَساءَةِ وَالسُّرُورِ،
وَاسْتَأْدَى اللهُ سُبْحَانَهُ المَلائكَةَ وَدِيعَتَهُ لَدَيْهِمْ، وَعَهْدَ وَصِيَّتِهِ إِلَيْهمْ، في الاْذْعَانِ بالسُّجُودِ لَهُ، وَالخُنُوعِ لِتَكْرِمَتِهِ، فَقَالَ عزَّمِن قائِل: ( اسْجُدُوا لاِدَمَ فَسَجَدُوا إِلاَّ إِبْلِيسَ)، اعْتَرَتْهُ الحَمِيَّةُ، وَغَلَبَتْ عَلَيْهِ الشِّقْوَةُ، وَتَعَزَّزُ بِخِلْقَةِ النَّارِ، وَاسْتَوْهَنَ خَلْقَ الصَّلْصَالِ، فَأَعْطَاهُ اللهُ تَعالَى النَّظِرَةَ اسْتِحْقَاقاً لِلسُّخْطَةِ، وَاسْتِتْماماً لِلْبَلِيَّةِ، وَإِنْجَازاً لِلْعِدَةِ، فَقَالَ: (إنَّكَ مِنَ المُنْظَرِينَ إِلَى يَوْمِ الْوَقْتِ الْمَعْلُومِ)
ثُمَّ أَسْكَنَ سُبْحَانَهُ آدَمَ دَاراً أرْغَدَ فِيهَاعَيْشَهُ، وَآمَنَ فِيهَا مَحَلَّتَهُ، وَحَذَّرَهُ إِبْلِيسَ وَعَدَاوَتَهُ، فَاغْتَرَّهُ عَدُوُّهُ نَفَاسَةً عَلَيْهِ بِدَارِ الْمُقَامِ، وَمُرَافَقَةِ الاْبْرَارِ، فَبَاعَ الْيَقِينَ بِشَكِّهِ، وَالعَزِيمَةَ بِوَهْنِهِ، وَاسْتَبْدَلَ بِالْجَذَلِ وَجَلاً، وَبِالاْغْتِرَارِ نَدَماً
ثُمَّ بَسَطَ اللهُ سُبْحَانَهُ لَهُ في تَوْبَتِهِ، وَلَقَّاهُ كَلِمَةَ رَحْمَتِهِ، وَوَعَدَهُ المَرَدَّ إِلَى جَنَّتِهِ، فَأَهْبَطَهُ إِلَى دَارِ الَبَلِيَّةِ، وَتَنَاسُلِ الذُّرِّيَّةِ
اختيار الانبياء
وَاصْطَفى سُبْحَانَهُ مِنْ وَلَدَهِ أَنْبيَاءَ أَخَذَ عَلَى الْوَحْيِ مِيثَاقَهُم، وَعَلَى تَبْليغِ الرِّسَالَةِ أَمَانَتَهُمْ، لَمَّا بَدَّلَ أَكْثَرُ خَلْقِهِ عَهْدَ اللهِ إِلَيْهِمْ، فَجَهِلُوا حَقَّهُ، واتَّخَذُوا الاْنْدَادَ مَعَهُ، وَاجْتَالَتْهُمُ الشَّيَاطِينُ عَنْ مَعْرفَتِهِ، وَاقتَطَعَتْهُمْ عَنْ عِبَادَتِهِ، فَبَعَثَ فِيهمْ رُسُلَهُ، وَوَاتَرَ إِلَيْهِمْ أَنْبِياءَهُ، لِيَسْتَأْدُوهُمْ مِيثَاقَ فِطْرَتِهِ، وَيُذَكِّرُوهُمْ مَنْسِيَّ نِعْمَتِهِ، وَيَحْتَجُّوا عَلَيْهِمْ بَالتَّبْلِيغِ، وَيُثِيرُوا لَهُمْ دَفَائِنَ الْعُقُولِ، وَيُرُوهُمْ آيَاتِ الْمَقْدِرَةِ: مِنْ سَقْف فَوْقَهُمْ مَرْفُوع، وَمِهَاد تَحْتَهُمْ مَوْضُوع، وَمَعَايِشَ تُحْيِيهِمْ، وَآجَال تُفْنِيهمْ، وَأَوْصَاب تُهْرِمُهُمْ، وَأَحْدَاث تَتَابَعُ عَلَيْهِمْ،
لَمْ يُخْلِ اللهُ سُبْحَانَهُ خَلْقَهُ مِنْ نَبِيٍّ مُرْسَل، أَوْ كِتَاب مُنْزَل، أَوْ حُجَّة لاَزِمَة، أَوْ مَحَجَّة قَائِمَة، رُسُلٌ لا تُقَصِّرُ بِهِمْ قِلَّةُ عَدَدِهِمْ، وَلاَ كَثْرَةُ المُكَذِّبِينَ لَهُمْ: مِنْ سَابِق سُمِّيَ لَهُ مَنْ بَعْدَهُ، أَوْ غَابِر عَرَّفَهُ مَنْ قَبْلَهُ
مبعث النبي (صلى الله عليه وآله وسلم)
عَلَى ذْلِكَ نَسَلَتِ القُرُونُ، وَمَضَتِ الدُّهُورُ، وَسَلَفَتِ الاْباءُ، وَخَلَفَتِ الاْبْنَاءُ
الَى أَنْ بَعَثَ اللهُ سُبْحَانَهُ مُحَمَّداً(صلى الله عليه وآله) لاِنْجَازِ عِدَتِهِ وَتَمامِ نُبُوَّتِهِ، مَأْخُوذاً عَلَى النَّبِيِّينَ مِيثَاقُهُ، مَشْهُورَةً سِمَاتُهُ، كَرِيماً مِيلادُهُ. وَأهْلُ الاْرْضِ يَوْمَئِذ مِلَلٌ مُتَفَرِّقَةٌ، وَأَهْوَاءٌ مُنْتَشِرَةٌ، وَطَرَائِقُ مُتَشَتِّتَةٌ، بَيْنَ مُشَبِّه للهِ بِخَلْقِهِ، أَوْ مُلْحِد في اسْمِهِ، أَوْ مُشِير إِلَى غَيْرهِ، فَهَدَاهُمْ بهِ مِنَ الضَّلاَلَةِ، وَأَنْقَذَهُمْ بمَكانِهِ مِنَ الجَهَالَةِ
ثُمَّ اخْتَارَ سُبْحَانَهُ لِمحَمَّد صلى الله عليه لِقَاءَهُ، وَرَضِيَ لَهُ مَا عِنْدَهُ، فَأَكْرَمَهُ عَنْ دَارِالدُّنْيَا، وَرَغِبَ بِهَ عَنْ مُقَارَنَةِ البَلْوَى، فَقَبَضَهُ إِلَيْهِ كَرِيماً صَلَّى اللهُ علَيهِ و آلِهِ،
وَخَلَّفَ فِيكُمْ مَا خَلَّفَتِ الاْنْبيَاءُ في أُمَمِها، إذْ لَم يَتْرُكُوهُمْ هَمَلاً، بِغَيْر طَريق واضِح، ولاَعَلَمٍ قَائِم
كِتَابَ رَبِّكُمْ [فِيكُمْ:] مُبَيِّناً حَلاَلَهُ وَحَرامَهُ، وَفَرَائِضَهُ وَفَضَائِلَهُ، وَنَاسِخَهُ وَمَنْسُوخَهُ، وَرُخَصَهُ وَعَزَائِمَهُ، وَخَاصَّهُ وَعَامَّهُ، وَعِبَرَهُ وَأَمْثَالَهُ، وَمُرْسَلَهُ وَمَحْدُودَهُ، وَمُحْكَمَهُ وَمُتَشَابِهَهُ، مُفَسِّراً جُمَلَهُ، وَمُبَيِّناً غَوَامِضَهُ
بَيْنَ مَأْخُوذ مِيثَاقُ عِلْمِهِ، وَمُوَسَّع عَلَى العِبَادِ في جَهْلِهِ، وَبَيْنَ مُثْبَت في الكِتابِ فَرْضُهُ، وَمَعْلُوم في السُّنَّهِ نَسْخُهُ، وَوَاجب في السُّنَّةِ أَخْذُهُ، وَمُرَخَّص في الكِتابِ تَرْكُهُ، وَبَيْنَ وَاجِب بِوَقْتِهِ، وَزَائِل في مُسْتَقْبَلِهِ، وَمُبَايَنٌ بَيْنَ مَحَارِمِهِ، مِنْ كَبير أَوْعَدَ عَلَيْهِ نِيرَانَهُ، أَوْ صَغِير أَرْصَدَ لَهُ غُفْرَانَهُ، وَبَيْنَ مَقْبُول في أَدْنَاهُ، ومُوَسَّع في أَقْصَاهُ
و[منها:] في ذكر الحج
وَفَرَضَ عَلَيْكُمْ حَجَّ بَيْتِهِ الحَرَامِ، الَّذِي جَعَلَهُ قِبْلَةً لِلاْنَامِ، يَرِدُونَهُ وُرُودَ الاَنْعَامِ، وَيأْلَهُونَ إِلَيْهِ وُلُوهَ الحَمَامِ
جَعَلَهُ سُبْحَانَهُ عَلاَمَةً لِتَوَاضُعِهمْ لِعَظَمَتِهِ، وَإِذْعَانِهِمْ لِعِزَّتِهِ، وَاخْتَارَ مِنْ خَلْقِهِ سُمَّاعاً أَجَابُوا إِلَيْهِ دَعْوَتَهُ، وَصَدَّقُوا كَلِمَتِهُ، وَوَقَفُوا مَوَاقِفَ أَنْبِيَائِهِ، وَتَشَبَّهُوا بمَلاَئِكَتِهِ المُطِيفِينَ بِعَرْشِهِ، يُحْرِزُونَ الاْرْبَاحَ فِي مَتْجَرِ عِبَادَتِهِ، وَيَتَبَادَرُونَ عِنْدَهُ مَوْعِدَ مَغْفِرَتِهِ
جَعَلَهُ سُبْحَانَهُ لِلاِسْلامِ عَلَماً، وَلِلْعَائِذِينَ حَرَماً، فَرَضَ حَجَّهُ، وَأَوْجَبَ حَقَّهُ، وَكَتَبَ عَلَيْكُمْ وِفَادَتَهُ، فَقَالَ سُبْحَانَهُ: (وَللهِ عَلَى النَّاسِ حِجُّ الْبَيْتِ مَنِ اسْتَطَاعَ إِلَيْهِ سَبِيلاً وَمَنْ كَفَرَ فَإِنَّ اللهَ غَنِيٌّ عَنِ العَالَمينَ).